1. Sałatka francuska:
- pół sałaty masłowej
- pół sałaty lodowej
- 5-6 szt rzodkiewki
- 1 ogórek zielony
- 2 pomidory
- 2 jajka na twardo
- 200 g szynka
- 2-3 krążki ananasa z puszki
- pół puszki kukurydzy
- pół opak. sera feta
- sos vinegret (oliwa, ocet, musztarda, woda, sól, pieprz)
Listki sałat rwiemy na mniejsze części, z pomidora i ogórka usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, tak samo szynkę, ananas, fetę, jedynie rzodkiewkę i jajka kroimy w ćwiartki, Wszystkie składniki mieszamy, na górę układamy jajka i polewamy sosem.
Sałatka jest lekka, sycąca i bardzo zdrowa! Polecam wszystkim dbającym o linię.
2. Sałatka z rukolą:
- opakowanie rukoli
- makaron (1szkl, obojętny kształt)
- suszone pomidory (7-8szt)
- prażony słonecznik (2 garstki)
- pierś z kurczaka
- sos vinegret bądź oliwa z suszonych pomidorków
Makaron gotujemy al dente, w tym samym czasie smażymy pierś kurczaka pokrojoną w kostkę i doprawioną wg smaku (ja lubię z ostrą papryką i odrobiną curry), pomidorki kroimy w plastry, na suchej patelni prażymy słonecznik. Wszystko razem mieszamy, polewamy sosem bądź oliwą i posypujemy słonecznikiem.
To jedna z moich ulubionych sałatek. Szybka i pyszna! :)
3. Zielona sałatka z tortellini:
- opakowanie makaronu tortellini
- 200g szynki
- 1 duży ogórek zielony
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron gotujemy al dente (oczywiście :) ), szynkę kroimy w paski, ogórek razem ze skórką w drobne paski (nie polecam ścierać go na tarce), koperek drobniutko. Wszystko razem mieszamy z jogurtem i majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
Ta sałatka była hitem na moim weselu! :P Ze stołów zniknęła jako pierwsza. Polecam!
4. Sałatka imprezowa ze śledziem:
- 5szt młodych ziemniaczków
- kilka sztuk czarnych oliwek
- 3-4szt śledzia wiejskiego (z oleju)
- 1 czerwona cebula
- 2 ogórki kiszone
- pół pęczka szczypiorku
- 2-3łyżki majonezu
- sól, pieprz
Ziemniaczki gotujemy i kroimy w kostkę, tak jak resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Idealna sałatka pod coś mocniejszego! Jeśli nie lubicie oliwek można je pominąć.
5. Sałatka z chipsów tortilla:
- pół główki sałaty lodowej lub pekińskiej
- 4 pomidory
- 0,5kg mięsa mielonego
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5kg pieczarek
- puszka kukurydzy
- puszka fasoli
- 1 duży jogurt naturalny
- 6 łyżek majonezu
- 200g żółtego sera
- paczka chipsów tortilla
- sól, pieprz, ostra papryka
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na złoto, następnie dodać mięso mielone, koncentrat, doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawić do ostygnięcia. Na osobnej patelni podsmażyć pokrojone również w drobną kostkę pieczarki. Poczekać, aż ostygną.
Jogurt wymieszać z majonezem, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pomidory pokroić w kostkę, sałatę porwać na mniejsze kawałki, a chipsy połamać na kawałki.
Układać warstwowo:
sałata-pomidory-mięso-pieczarki-kukurydza-fasola-sos jogurtowo-majonezowy- ser-chipsy.
Sałatka jest treściwa, konkretna i bardzo sycąca. Super prezentuje się w szklanej misce. Idealna na jakieś większe party. Facetom bardzo smakuje. Polecam dla ludzi, którzy lubią poznawać nowe smaki.
6. Sałatka fusion:
- 1 pomarańcza
- 1 czerwona cebula
- 6-8szt czarnych oliwek
- sos vinegret
Z pomarańczy wykrawamy filety (nakrawamy między błonkami), cebulkę kroimy w piórka i blanszujemy (na minutę wkładamy do gotującej się wody), oliwki kroimy na małe paski. Wszystko razem łączymy i polewamy sosem vinegret.
Sałatka idealna dla smakoszy. Jest trochę słodka, pikantna, gorzka i słona.
sałateczki..pycha :)
OdpowiedzUsuńMoże jakieś nowe przepisy na sałatki. Sezon grilowy trwa chętnie coś wypróbuję.
OdpowiedzUsuń