Moja ulubiona pizza z patelni! Ja zrobiłam ją dziś na kolację i idealnie pasowała pod meczyk. Jest banalnie prosta do zrobienia, sami spróbujcie!

Na ciasto (małej wielkości) potrzebujemy:

  • 100 g mąki pszennej (ale można pomieszać np. pszenną z pełnoziarnistą, wtedy będzie jeszcze bardziej fit)
  • 40 ml oleju (oliwy)
  • 40 ml wody
  • szczypta soli
Wszystko mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto wykładamy na gorącą, suchą patelnię (można to zrobić rękami, nie potrzebujemy wałka do rozwałkowania ciasta). Pieczemy kilka minut, aż ciasto "odklei" się od patelni, wtedy przewracamy go jak naleśnik i pieczemy z drugiej strony. Wówczas zmniejszamy ogień i zajmujemy się już jej "wykończeniem". Na początku smarujemy sosem pomidorowym (albo keczupem, jeśli takiego nie macie) i dajemy swoje ulubione składniki. Na końcu można przykryć patelnię pokrywką, żeby ser ładnie się roztopił. 

Pokrojenie dodatków, przygotowanie ciasta i upieczenie pizzy zajmuje jakieś 25-30 min. Jest dobrą alternatywą do fast food'ów, które atakują nas z każdej strony i mają masę konserwantów i jakiś innych E składników. Obiecuje Wam, że ta pizza jest zdrowa i na prawdę smaczna! 

Komentarze

Popularne posty