Pomidorowa to moja ulubiona zupa. Chcę Wam dziś pokazać inną wersję tej popularnej i dla niektórych już znudzonej zupki.
Do jej wykonania potrzebujemy:
Do jej wykonania potrzebujemy:
- 750 g pomidorów
- 1 marchewka
- 1 ząbek czosnku
- świeże zioła (bazylia, lubczyk lub pietruszka)
- przyprawy
- woda ("ile zabierze" zupka)
Pomidory pozbawiamy skórek, kroimy na kawałki razem z marchewką (obojętnie jak, bo i tak na końcu zupkę będziemy blendować). Do garnka dajemy odrobinę oleju, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy czosnek i trochę ziół, doprawiamy. Wszystko powinno się dusić do miękkości i dopóki pomidory nie odparują większości wody. Później wszystko blendujemy, a do gotowej "papki" dodajemy wodę wg uznania (jeśli chcecie bardziej kremową dodajecie jej mniej). Na końcu dodajemy resztę ziół, gotową zupkę można ozdobić twarogiem, olejem lnianym i zajadać ze smakiem :)
Komentarze
Prześlij komentarz