Coś dla fanów słoików- sałatka z fasolki szparagowej. Świetnie pasuje do obiadu i na zimno i na ciepło. Bardzo ją lubię, dlatego podzielę się z Wami tym przepisem.
Potrzebujemy:
Potrzebujemy:
- 2 kg fasolki szparagowej
- 40 dag marchewki
- 40 dag cebuli
- 2 szklanki oleju
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 2 małe przeciery
- 2 łyżki octu
- pieprz do smaku
Cebulkę pokroić na cienkie plasterki i razem ze startą na grubych oczkach marchewką poddusić z olejem przez ok. 15 min. Dodać przyprawy, cukier i przeciery. Na samym końcu wlewamy ocet.
Fasolkę kroimy na pół i gotujemy w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru przez ok. 10 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i dodajemy do warzyw, dusimy jeszcze 15 min. Gotową sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy kolejne 15 min.
Fasolkę kroimy na pół i gotujemy w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru przez ok. 10 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy i dodajemy do warzyw, dusimy jeszcze 15 min. Gotową sałatkę wkładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy kolejne 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz