Chcę Wam dziś pokazać gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami i cebulką. Są one alternatywą do zwykłych i czasem już nudnych mięsnych z ryżem. Bardzo proste w wykonaniu i oczywiście wyśmienite (a z sosem z własnych pomidorów to wręcz niebo w gębie)!



Do ich wykonania potrzebujemy:

  • 1 kapusta (lepsza jest włoska, jeśli jej nie znajdziecie użyjcie zwykłej)
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 250 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • przyprawy- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Kaszę gotujemy jak jest napisane na opakowaniu, pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oleju. Cebulkę drobno siekamy i również podsmażamy, ale osobno (pieczarki i cebula razem smażone inaczej smakują niż smażone na oddzielnych patelniach). Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku.


W kapuście wykrawamy głąb, a do powstałego otworu wlewamy odrobinę oleju. Całą główkę zanurzamy w gotującej się wodzie, a następnie po kolei odkrawamy liście. Na niektórych liściach rdzeń jest jeszcze twardy, więc można go odciąć, żeby gołąbek lepiej się zwijał.


Do środka liścia wkładamy farsz, boki układamy do środka i zawijamy. 
Gołąbki można zrobić na 2 sposoby (oba sprawdziłam)- upiec w piekarniku (około 1 godz.) bądź ugotować w rosole (około 30 min), a następnie upiec na patelni. Ja piekłam je w piekarniku, na każdego goląbka położyłam jeszcze kawałek masła, żeby się rozpuścił i nadał koloru. 



Sos pomidorowy:
  • 6 dużych pomidorów (opcjonalnie można dodać cebulkę, czosnek lub pomidory suszone)
  • 5-6 sztuk pieczarek
  • 100 ml śmietany 18%
  • przyprawy- sól, pieprz, papryka, vegeta
Pomidory pozbawiamy skórki i na odrobinie oleju przesmażamy tak długo, aż większość wody w nich zawartej wyparuje. Dodajemy pieczarki i smażymy. Następnie zalewamy śmietanką i doprawiamy do smaku. Serdecznie polecam! 


Komentarze

Popularne posty