Na specjalne życzenie kolejne przepisy na sprawdzone i smaczne sałatki na każdą okazję. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.


1) Prosta, warstwowa (układamy wg napisanych składników):
  • ugotowany woreczek ryżu
  • smarujemy keczupem
  • por pokrojony w piórka
  • 5 ugotowanych, pokrojonych na drobno jajek
  • kilka plastrów szynki pokrojonych w drobną kostkę
  • 3 ogórki konserwowe pokrojonych w drobną kostkę
  • kilka łyżek majonezu na wierzch
2) Kolorowa tortellini:
  • 1 opakowanie ugotowanego makaronu tortellini
  • 20 dag żółtego sera potartego na tarce o grubych oczkach
  • 1 zielony ogórek w kostkę
  • 1 puszka kukurydzy
  • 15 dag szynki w kostkę 
  • 1 czerwona papryka w kostkę
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
3) Sałatka porowa:
  • 1 duży por pokrojony w półplasterki
  • 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
  • 1/3 puszki groszku konserwowanego
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz do smaku
4) Sałatka z makaronem z zupek chińskich:
  • 1 połamany makaron z zupki zalany niewielką ilością wody doprawiony przyprawą z opakowania (bez tłuszczu)
  • 3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i upieczona na patelni z ulubionymi przyprawami 
  • 100 g pieczarek pokrojonych na grube części przysmażone na patelni
  • kilka łyżek majonazu
  • sól, pieprz do smaku
5) Inna ziemniaczana:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g boczku
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz do smaku 
Sos: 
  • 5 łyżek gęstej śmietany
  • 5 łyżek majonezu 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • sok z połowy cytryny 
  • sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie je hartujemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Boczek i cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce układamy warstwowo: ziemniaki, połowę sosu, boczek z cebulką, szczypiorek i drugą połowę sosu (najlepiej dać go tuż przed podaniem sałatki na stół). 

Komentarze

Popularne posty