Na specjalne życzenie kolejne przepisy na sprawdzone i smaczne sałatki na każdą okazję. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie.
1) Prosta, warstwowa (układamy wg napisanych składników):
1) Prosta, warstwowa (układamy wg napisanych składników):
- ugotowany woreczek ryżu
- smarujemy keczupem
- por pokrojony w piórka
- 5 ugotowanych, pokrojonych na drobno jajek
- kilka plastrów szynki pokrojonych w drobną kostkę
- 3 ogórki konserwowe pokrojonych w drobną kostkę
- kilka łyżek majonezu na wierzch
2) Kolorowa tortellini:
- 1 opakowanie ugotowanego makaronu tortellini
- 20 dag żółtego sera potartego na tarce o grubych oczkach
- 1 zielony ogórek w kostkę
- 1 puszka kukurydzy
- 15 dag szynki w kostkę
- 1 czerwona papryka w kostkę
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
3) Sałatka porowa:
- 1 duży por pokrojony w półplasterki
- 4 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
- 1/3 puszki groszku konserwowanego
- kilka łyżek majonezu
- sól, pieprz do smaku
4) Sałatka z makaronem z zupek chińskich:
- 1 połamany makaron z zupki zalany niewielką ilością wody doprawiony przyprawą z opakowania (bez tłuszczu)
- 3 jajka ugotowane na twardo pokrojone w kostkę
- 1 pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i upieczona na patelni z ulubionymi przyprawami
- 100 g pieczarek pokrojonych na grube części przysmażone na patelni
- kilka łyżek majonazu
- sól, pieprz do smaku
5) Inna ziemniaczana:
- 0,5 kg ziemniaków
- pęczek szczypiorku
- 250 g boczku
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 5 łyżek gęstej śmietany
- 5 łyżek majonezu
- 1 łyżeczka majonezu
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie je hartujemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę. Boczek i cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce układamy warstwowo: ziemniaki, połowę sosu, boczek z cebulką, szczypiorek i drugą połowę sosu (najlepiej dać go tuż przed podaniem sałatki na stół).
Komentarze
Prześlij komentarz