Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki! Mam akurat świetny przepis na taką pyszną, aromatyczną i bardzo wilgotną. Spróbujcie!
Składniki:
- 1 saszetka mocnej herbaty (może być earl grey)
- 1 szklanka mleka
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 10 dag miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko gotujemy i zaparzamy w nim herbatę, czekamy aż wystygnie. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle mieszając, dodajemy jajka. Kolejnym składnikiem, który dodajemy jest miód, musi być płynny. Teraz na zmianę do masy maślanej dodajemy w małych porcjach przesianą mąkę z proszkiem oraz wystudzone mleko z herbatą. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki. Pieczemy ok. 60 min w 180 stopniach. Górę wystudzonego ciasta możemy polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz