Co powiecie na zdrowszą i pyszniejszą wersję kinder country? Słyszeliście o jaglanej wersji tego deseru? Nie?! No to musicie ją wypróbować! Zrobicie i nie pożałujecie!

Składniki na 4 duże porcje:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej
  • 0.7 litra mleczka kokosowego/mleka/wody (z tego bedzie 0.6l do ugotowania kaszy, reszta do zblendowania) 
  • cukier wg uznania, do smaku
  • 1 szklanka płatków kangus lub orkiszu ekspandowanego
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Kaszę gotujemy w mleczku kokosowym, zwykłym mleku bądź po prostu w wodzie. Wszystko zależy od Was. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu należy ją przemieszać, bo lubi się przypalać. Ugotowaną jaglankę studzimy. Kiedy będzie chłodniejsza wkładamy ją blendera lub miksera, dodajemy do niej resztę mleka, cukier i blendujemy na gładką, spójną masę. Następnie dodajemy płatki/orkisz i mieszamy. Ot cała praca! Masę przekładamy do szklanek bądź pucharków i polewamy roztopioną wcześniej gorzką czekoladą. Na wierzchu można posypać jeszcze płatkami do ozdoby.

Komentarze

Popularne posty