Szybki przepis na świetne, mokre i intensywne w smaku ciasto, którym głównym składnikiem jest marchewka!


Składniki, które dodajemy wg podanej kolejności:
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki musu jabłkowego (te 3 mokre składniki mieszamy ze sobą w jednej misce) 
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (białego lub brązowego)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli (suche składniki mieszamy w osobnej misce, następnie mokre wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy)
  • 1 duża marchewka starta na grubych oczkach
  • opcjonalnie można dodać swoje ulubione orzechy, pokrojony w kostkę ananas z puszki lub rodzynki (dalej mieszamy by uzyskać jednolitą masę)
Składniki potrzebne do wykonania kremu śmietankowego:
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • cukier puder do smaku
  • odrobinę ekstraktu lub olejku waniliowego (wszystkie składniki ucieramy mikserem do uzyskania gładkiej, puszystej masy) 
Gotowe ciasto wylewamy do dużej 26cm okrągłej formy bądź zwykłej prostokątnej, która była wyłożona papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 45 min. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie trzymamy jeszcze kilka minut. Kiedy ciasto jest już ostudzone możemy przekroić je na 2 równe placki, na jeden z nich wkładamy przygotowany krem. Drugim plackiem przykrywamy, można do ozdoby posypać go cukrem pudrem. 
Ciasto jest mocno intensywne w smaku, wilgotne poprzez dodanie musu jabłkowego no i oczywiście bardzo smaczne. Polecam wszystkim. 

Komentarze

Popularne posty