Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości. Podzielę się dziś z Wami przepisem na niezastąpionego mazurka wielkanocnego oraz na ciasteczka-jajeczka.
Składniki do mazurka:
Składniki potrzebne do wykonania jajeczek:
Składniki do mazurka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1/2 opakowania skórki pomarańczowej dla podkreślenia smaku (nie jest obowiązkowa)
+ puszka kajmaku, bakalie do ozdoby wg uznania
Mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukry i masło, zagniatamy, na końcu wbijamy jajko i dalej zagniatamy tworząc jednolite ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie można zająć się wałkowaniem ciasta i formowaniem go w odpowiedni kształt (wcale nie musi to być prostokąt, a np. jajko). Ciasto powinno być grube na 1-1.5 cm. Dodatkowo na boki należy nalepić krawędzie, żeby masa na mazurku później z niego nie spływała. Musimy pamiętać, by całe ciasto nakłuć widelcem. Pieczemy je w 170 stopniach ok. 10-13 min do zarumienienia się. Ostudzone smarujemy kajmakiem, który był wcześniej odrobinę rozcieńczony ajerkoniakiem lub inną wódką lub po prostu rozmiksowany by miał miękką, a nie stałą konsystencję. No i na końcu ozdabiamy go pięknymi wzorami, które akurat przyjdą nam do głowy. Do wykonania mazurka od A do Z możemy zaprosić naszych milusińskich, bo praca przy mazurku jest miła i przyjemna.
Składniki potrzebne do wykonania jajeczek:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 70 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
+ dodatkowo dżem pomarańczowy lub brzoskwiniowy oraz cukier puder do posypania
Mąkę należy przesiać z proszkiem, dodajemy do niej cukier, sól, jajko i miękkie masło. Siekamy ww. składniki nożem, zagniatamy i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie na podsypanym mąką blatem rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i wykrawamy foremką jajko oraz jajko z dziurką (dziurkę można wykroić nożem, kieliszkiem albo zakrętką z butelki). Ciasteczek z dziurką i bez dziurki musi być taka sama ilość. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach do momentu zarumienienia się (od 8-12 min w zależności od piekarnika). Wystudzone ciasteczka bez dziurki smarujemy dżemem i kładziemy na nim ciasteczko z dziurką. Dla ozdoby posypujemy ciastka pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz