Tłusty czwartek tuż tuż, dlatego dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne churros- to tradycyjny hiszpański smakołyk smażony na głębokim tłuszczu. Można go podawać z polewą czekoladową lub w cynamonowo-cukrowej posypce.
Oto składniki potrzebne do wykonania chrros:
Oto składniki potrzebne do wykonania chrros:
- 250ml mleka
- 50 g masła
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 190 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 0.5 l oleju lub 0.5kg smalcu
Mleko podgrzewamy z cukrem (białym i waniliowym) i masłem. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łyżką). Po około 2 minutach ściągamy z ognia. Ciasto musi być gładkie, sprężyste. Zostawiamy na chwilkę, by się ostudziło. Później wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub mocnego worka i odcinamy końcówkę worka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wciskamy ok. 5 cm długości ciasto (odcinamy je nożyczkami). Smażymy przez jakieś 2 minutki i wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe churros obtaczamy w mieszance cynamomowo-cukrowej lub maczamy w roztopionej mlecznej czekoladzie.
Polecam te pyszności w sam raz na czwartkowy dzień słodkości. 😊
Komentarze
Prześlij komentarz