Tłusty czwartek tuż tuż, dlatego dziś chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszne churros- to tradycyjny hiszpański smakołyk smażony na głębokim tłuszczu. Można go podawać z polewą czekoladową lub w cynamonowo-cukrowej posypce.


Oto składniki potrzebne do wykonania chrros:

  • 250ml mleka
  • 50 g masła
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 190 g mąki pszennej
  • 4 jajka 
  • 0.5 l oleju lub 0.5kg smalcu
Mleko podgrzewamy z cukrem (białym i waniliowym) i masłem. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ciągle mieszając (najlepiej drewnianą łyżką). Po około 2 minutach ściągamy z ognia. Ciasto musi być gładkie, sprężyste. Zostawiamy na chwilkę, by się ostudziło. Później wbijamy po 1 jajku i miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub mocnego worka i odcinamy końcówkę worka. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wciskamy ok. 5 cm długości ciasto (odcinamy je nożyczkami). Smażymy przez jakieś 2 minutki i wyciągamy na ręcznik papierowy, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Jeszcze ciepłe churros obtaczamy w mieszance cynamomowo-cukrowej lub maczamy w roztopionej mlecznej czekoladzie. 

Polecam te pyszności w sam raz na czwartkowy dzień słodkości. 😊

Komentarze

Popularne posty