Brak pomysłu na kolację dla dwojga, romantyczną randkę czy wykwintny obiad? Nic się nie martwcie! Mam idealny przepis na takie specjalne spotkania- polędwiczka Wellington. Pięknie przygotowana i jej cudowny smak zachwyci każdego!


Składniki:
  • polędwiczka wieprzowa (lub wołowa)
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 szt pieczarek
  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej lub cienkiutko pokrojonego boczku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz do smaku
Na samym początku polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni.


Na osobnej patelni podsmażamy pokrojone pieczarki.


Na rozlożone ciasto francuskie ukladamy najpierw szynkę/boczek, następnie pieczarki, posypujemy natką i układamy poledwiczkę, którą smarujemy z każdej strony musztardą.


Mięso owijamy w ciasto francuskie, na górze nacinamy w kilku miejscach, żeby zgromadzone gorące powietrze mogło się wydostać. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego w 180 stopniach piekarnika na ok. 30 minut.


Można podawać z prostą sałatką z miksu sałat i pomidorów koktajlowych polaną sosem z oliwy, octu, musztardy i miodu. Polecam wszystkim smakoszom!


Komentarze

Popularne posty