Szybkie serowe oponki na jutrzejsze świętowanie i nie tylko. Są proste w wykonaniu i jeszcze szybciej się smażą.


Składniki na około 70 porcji:
  • 300g chudego sera twarogowego
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 1 litr oleju do smażenia
Ser przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem, posiekaną margarynę, cukry i jajka. 


Wszystko szybko zagniatamy. Podsypując blat/stolnicę wałkujemy ciasto na grubość 1cm. 

Wyrwawamy szklanką oponkę, a kieliszkiem dziurkę w środku. Smażymy na rozgrzanym oleju nie całą minutkę (do momentu zrumienienia), odwracamy na drugą stronę. 


Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. 

Komentarze

Popularne posty