Piątkowy obiad wcale nie musi być nudny. Dziś polecam Wam delikatny i wykwintny makaron z sosem serowo-śmietanowym z kurkami. Grzybki te akurat były w promocji w jednym z supermarketów, więc nadarzyła się okazja, żeby je wykorzystać do posiłku.
Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:
Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:
- 0.5 kg makaronu (obojętnie jaki kształt)
- 0.5 l śmietanki 18%
- 100g sera grana padano (lub jakiś inny twardy)
- 400 g kurek
- 1 cebula
- kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można pominąć)
- pietruszka do dekoracji
- sól, pieprz do smaku
Na samym początku należy dobrze wymyć kurki z ziemi i opłukać je kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej/ oliwę, w tym czasie pokroić drobniutko cebulkę, przesmażyć ją chwilę, do niej dodajemy grzyby. Czekamy, aż woda z nich wyparuje i wtedy dodajemy wino i śmietankę. W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron z odrobiną oleju. Do sosu na końcu należy dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem oraz posypać świeżą natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz