Piątkowy obiad wcale nie musi być nudny. Dziś polecam Wam delikatny i wykwintny makaron z sosem serowo-śmietanowym z kurkami. Grzybki te akurat były w promocji w jednym z supermarketów, więc nadarzyła się okazja, żeby je wykorzystać do posiłku.

Na porcję dla 4 osób potrzebujemy:

  • 0.5 kg makaronu (obojętnie jaki kształt)
  • 0.5 l śmietanki 18% 
  • 100g sera grana padano (lub jakiś inny twardy)
  • 400 g kurek
  • 1 cebula
  • kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie, można pominąć)
  • pietruszka do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku
Na samym początku należy dobrze wymyć kurki z ziemi i opłukać je kilkukrotnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej/ oliwę, w tym czasie pokroić drobniutko cebulkę, przesmażyć ją chwilę, do niej dodajemy grzyby. Czekamy, aż woda z nich wyparuje i wtedy dodajemy wino i śmietankę. W tym samym czasie gotujemy w osolonej wodzie makaron z odrobiną oleju. Do sosu na końcu należy dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści, doprawić solą i pieprzem oraz posypać świeżą natką pietruszki. 

Kurki są delikatne, nie są tak twarde jak inne grzyby, a sos serowy idealnie komponuje się z nimi. Serdecznie polecam! :)

Komentarze

Popularne posty