Cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej wyczarować prawie wszystko. Od pikantnej potrawy do słodkiego deseru. Właśnie dziś chcę Wam pokazać pyszną cukiniowo-cytrynową babkę, która oczaruje Was smakiem.
Do jej zrobienia potrzeba:
Do jej zrobienia potrzeba:
- 2 szklanki mąki
- 0.5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 0.5 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka z całej cytryny
- 0.5 szklanki maślanki
- 1 szklanka startej, odsączonej cukinii
Wszystkie suche składniki łączymy, odstawiamy na później. Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy olej, cukier, skórkę i sok z cytryny, maślankę i cukinię. Na samym końcu partami dodajemy suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
Na górę polecam lukier cytrynowy (2 łyżki soku z cytryny i szklanka cukru pudru).
W cieście w ogóle nie czuć cukinii, co może zaskoczyć Waszych gości, kiedy dowiedzą się co jest jednym z głównych składników ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz