Cukinia to moje ulubione warzywo. Można z niej wyczarować prawie wszystko. Od pikantnej potrawy do słodkiego deseru. Właśnie dziś chcę Wam pokazać pyszną cukiniowo-cytrynową babkę, która oczaruje Was smakiem.

Do jej zrobienia potrzeba:

  • 2 szklanki mąki 
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z całej cytryny
  • 0.5 szklanki maślanki
  • 1 szklanka startej, odsączonej cukinii

Wszystkie suche składniki łączymy, odstawiamy na później. Jajka ubijamy, stopniowo dodajemy olej, cukier, skórkę i sok z cytryny, maślankę i cukinię. Na samym końcu partami dodajemy suche składniki. Ciasto przelewamy do formy keksowej i pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. 

Na górę polecam lukier cytrynowy (2 łyżki soku z cytryny i szklanka cukru pudru). 

W cieście w ogóle nie czuć cukinii, co może zaskoczyć Waszych gości, kiedy dowiedzą się co jest jednym z głównych składników ciasta. 



P.S. Nawet z kwiatów cukinii można zrobić przekąskę - kwiaty w cieście! Popatrzcie na to! 




Komentarze

Popularne posty