Oto moja propozycja na piątkową, wege kolację- faszerowane pieczarki. To smaczna propozycja rownież jako przystawka na różnorakie przyjęcia.


Składniki:

  • kilka sztuk dużych pieczarek
  • 1/3 opakowania świeżego baby szpinaku lub mrożonego
  • 1/2 cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek keczupu/koncentratu pomidorowego
  • żółty ser do posypania
  • przyprawy do smaku- sól, pieprz, papryka chili lub słodka
Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Wyrwawamy nóżki i odstawiamy je na bok, bo będą nam potrzebne później. Kapelusze solimy i pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy na niego drobno pokrojony czosnek, smażymy krótko. Dodajemy szpinak i nadal przesmażamy dopóki będzie miękki. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie nóżek i cebulki i przesmażenie ich również na patelni z tłuszczem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu i przyprawiamy wedle uznania. Kapelusze wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy je w środku keczupem/ koncentratem, faszerujemy farszem pieczarkowo-szpinakowym i posypujemy żółtym serem. Całość pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30minut. 

Komentarze

Popularne posty