Oto moja propozycja na piątkową, wege kolację- faszerowane pieczarki. To smaczna propozycja rownież jako przystawka na różnorakie przyjęcia.
Składniki:
Składniki:
- kilka sztuk dużych pieczarek
- 1/3 opakowania świeżego baby szpinaku lub mrożonego
- 1/2 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka łyżek keczupu/koncentratu pomidorowego
- żółty ser do posypania
- przyprawy do smaku- sól, pieprz, papryka chili lub słodka
Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Wyrwawamy nóżki i odstawiamy je na bok, bo będą nam potrzebne później. Kapelusze solimy i pieprzymy do smaku. Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i wrzucamy na niego drobno pokrojony czosnek, smażymy krótko. Dodajemy szpinak i nadal przesmażamy dopóki będzie miękki. Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie nóżek i cebulki i przesmażenie ich również na patelni z tłuszczem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki farszu i przyprawiamy wedle uznania. Kapelusze wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy je w środku keczupem/ koncentratem, faszerujemy farszem pieczarkowo-szpinakowym i posypujemy żółtym serem. Całość pieczemy w 190-200 stopniach przez około 30minut.
Komentarze
Prześlij komentarz