Cudowna słodycz na zbliżający się dzień kobiet- słodziutka i pyszna tarta orzechowa a'la snickers. Obiecuję, że zasmakuje każdemu.


Składniki na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g zimnego masła/ margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i zostawiamy je w lodówce na ok. 20min. Następnie podsypujemy mąką stolicę/blat i wałkujemy ciasto na grubość około 1-2cm. Wykładamy je na blaszkę tartownicy (można ją posmarować tłuszczem). Ciasto dobrze dociskamy do blaszki, a za pomocą widelca dziurkujemy je, by za bardzo nie urosło w czasie pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na mniej więcej 20-25min (do zarumienienia ciasta). Spód tarty odstawiamy do ostygnięcia. 

Składniki na masę orzeszkową:
  • 250g orzechów włoskich lub ziemnych niesolonych
  • 250g cukru brązowego lub białego
  • 200ml śmietanki 30%
  • szczypta soli
Na teflonowej patelni lub w garnku pod małym ogniem rozpuszczamy cukier do momentu otrzymania jasnego karmelu. Następnie cienkim strumieniem OSTROŻNIE wlewamy śmietankę ciągle mieszając (najlepiej trzepaczką) do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kiedy masa karmelowa jest gotowa wrzucamy orzechy (pokrojone lub w całości) i dokładnie mieszamy. Doprawiamy szczyptą soli, aby podkreślić smak. Gotową masę wylewamy na spód, zostawiamy na godzinę w lodówce, by masa utwardziła się. 

Komentarze

Popularne posty