Coś dla wszystkich, którzy tak jak ja, uwielbiają cynamon- roladki cynamonowe. Pyszny przepis, kiedy chcecie zrobić słodką przekąskę do popołudniowej kawki. Obiecuję Wam, że sam zapach unoszący się w domu sprawi, że każdy zgłodnieje i będzie miał na nie ochotę!


Składniki:

  • świeży spód do pizzy lub własnoręcznie zrobione ciasto (przepis niżej)
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 4 łyżki cukru białego lub brązowego
  • 1 łyżka cynamonu
Ciasto należy rozwałkować na cienki placek, posmarować roztopionym masłem i posypać wymieszanym cukrem z cynamonem. Zwinąć w rulon i następnie pokroić w małe kawałki. Ułożyć na blaszce/ naczyniu żaroodpornym, piec w 180 stopniach przez około 20 min (do zarumienienia się roladek). Kiedy wystygną posmarować lukrem, wtedy smakują jeszcze lepiej.

Oto składniki na ciasto full made (dodawać w takiej kolejności):

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki roztopionego masła 
  • 1/2 szklanki cukru  - wymieszać składniki
  • 1 paczka suchych drożdży - zostawić na minutę
  • 4 szklanki mąki - wymieszać i zostawić pod przykryciem na 1 godzinę
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki mąki - znowu wymieszać i zagnieść ciasto obficie podsypując mąką, rozwałkować i działać jak wyżej 

Komentarze

Popularne posty