Dziś pora na coś słodkiego z dyni. Polecam Wam czekoladowe brownie z purre z dyni z polewą czekoladową. Gwarantuję Wam, że nie dacie się oprzeć temu smaku!

Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka curku
  • 1/2 aromatu waniliowego
  • 2/3 szklanki purre z dyni (surowa, starta na małych oczkach)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
W jednej misce łączymy suche składniki (mąkę, kakao, proszek, soda, sól). W drugiej mokre (jogurt, jajka, aromat, olej) łączymy z cukrem i ucieramy. Na końcu do mokrych dodajemy dynię oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę i stopniowo dodajemy do mokrych suche. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksowej lub tortowej) i pieczemy ok. 45 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch i kruszymy, bo będzie nam potrzebne później. 

Polewa czekoladowa:
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
Wszytkie składniki łączymy ze sobą podrzewając. 

Na gotowe wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy skruszonym wierzechem. 

Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i baaardzo pyszne! 

Komentarze

Popularne posty