Dziś pora na coś słodkiego z dyni. Polecam Wam czekoladowe brownie z purre z dyni z polewą czekoladową. Gwarantuję Wam, że nie dacie się oprzeć temu smaku!
Składniki na ciasto:
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2/3 szklanki ciemnego kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 80 ml oleju rzepakowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 szklanka curku
- 1/2 aromatu waniliowego
- 2/3 szklanki purre z dyni (surowa, starta na małych oczkach)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
W jednej misce łączymy suche składniki (mąkę, kakao, proszek, soda, sól). W drugiej mokre (jogurt, jajka, aromat, olej) łączymy z cukrem i ucieramy. Na końcu do mokrych dodajemy dynię oraz pokrojoną na małe kawałki czekoladę i stopniowo dodajemy do mokrych suche. Gotową masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksowej lub tortowej) i pieczemy ok. 45 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch i kruszymy, bo będzie nam potrzebne później.
Polewa czekoladowa:
- 125 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki ciemnego kakao
Wszytkie składniki łączymy ze sobą podrzewając.
Na gotowe wystudzone ciasto wylewamy polewę i posypujemy skruszonym wierzechem.
Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i baaardzo pyszne!
Komentarze
Prześlij komentarz