Szukacie pomysłu na dynię? Oto i on- krem z dyni. Jest delikatny w smaku, lekko słodki i pikantny od przypraw, w sam raz na tą porę roku, kiedy zimno i ciemno, a jesienna chandra czai się tuż za oknem.

Do jego wykonania potrzebujemy: 
  • 1kg obranej ze skórki dyni
  • 1 duży ziemniak
  • 1 średnia cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • świeży imbir, sól, pieprz, maggi, słodka i ostra papryka 
Wszystkie składniki kroimy obojętnie jak, bo i tak na końcu zupa jest blendowana. Do rozgrzanego na łyżce masła garnka wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy ziemniaka i dynię. Chwilę przesmażamy i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40-50 min). Potem wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku ww. przyprawami. Świetnie pasuje z żółtym serem na wierzchu i grzankami.

Komentarze

Popularne posty