Szukacie pomysłu na dynię? Oto i on- krem z dyni. Jest delikatny w smaku, lekko słodki i pikantny od przypraw, w sam raz na tą porę roku, kiedy zimno i ciemno, a jesienna chandra czai się tuż za oknem.
Do jego wykonania potrzebujemy:
Wszystkie składniki kroimy obojętnie jak, bo i tak na końcu zupa jest blendowana. Do rozgrzanego na łyżce masła garnka wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy ziemniaka i dynię. Chwilę przesmażamy i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40-50 min). Potem wszystko blendujemy i doprawiamy do smaku ww. przyprawami. Świetnie pasuje z żółtym serem na wierzchu i grzankami.
- 1kg obranej ze skórki dyni
- 1 duży ziemniak
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu
- świeży imbir, sól, pieprz, maggi, słodka i ostra papryka
Komentarze
Prześlij komentarz