Muszelki makaronowe to świetny pomysł na piątkowy obiad lub weekendową kolację. Polecam Wam serdecznie moją propozycję farszu do tej potrawy. Jest tani, szybki w wykonaniu i oczywiście bardzo smaczny.

Potrzebujemy:
  • 0,5 kg makaronu muszelki
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1/2 papryki (czerwona lub zółta)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów 
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobinę żółtego sera do posypania
  • sól, pieprz, vegeta, ostra i słodka papryka
  • łyżka oleju/oliwy
Makaron należy ugotować wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i wrzucamy rozgnieciony czosnek, po dosłownie chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i paprykę. Następnie wrzucamy pomidory z puszki i chwilę gotujemy, by część wody odparowała. Kiedy sos zgęstnieje dodajemy tuńczyka i kukurydzę oraz przyprawiamy potrawę do smaku. 
Ugotowany makaron przecedzamy przez zimną wodę i nadziewamy go przygotowanym wcześniej farszem. Muszelki układamy w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym jeden obok drugiego. Jeśli po napełnieniu wszystkich makaroników zostało nam jeszcze farszu można nim polać gotowe danie. Na wierzch ścieramy troszkę żółtego sera, zamykamy naczynie, wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min. 
Jeśli nie macie okazji do kupienia takiego makaronu, nie martwcie się. Sos tuńczykowy świetnie pasuje również do makaronu typu spaghetti, tagliatelle czy świderkami. 

Komentarze

Popularne posty