Faszerowana żółta papryka to świetna propozycja na letni obiad. Przedstawię Wam dziś mój przepis na to wyśmienite danie.

Składniki:
  • 10 sztuk żółtych, podłużnych papryk
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 1/2  woreczeka ugotowanego ryżu, kaszy lub kuś kus do wyboru
  • 1 jajko
  • 1 marchewka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • przyprawy do smaku- sól, pieprz, vegetą, słodką i ostrą papryką
  • odrobina żółtego sera do posypania wierzchu
Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, startą na tarce marchewkę, dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i mocno doprawiamy przyprawami.


Paprykę należy wydrążyć, a następnie mocno powkładać przygotowany farsz. 


Gotowe papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem (np. olejem) i piec ok. 50 min w 180 C. Można podawać z sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem. 

Komentarze

Popularne posty