Faszerowana żółta papryka to świetna propozycja na letni obiad. Przedstawię Wam dziś mój przepis na to wyśmienite danie.
Składniki:
- 10 sztuk żółtych, podłużnych papryk
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1/2 woreczeka ugotowanego ryżu, kaszy lub kuś kus do wyboru
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 puszki kukurydzy
- przyprawy do smaku- sól, pieprz, vegetą, słodką i ostrą papryką
- odrobina żółtego sera do posypania wierzchu
Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, startą na tarce marchewkę, dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajko i mocno doprawiamy przyprawami.
Paprykę należy wydrążyć, a następnie mocno powkładać przygotowany farsz.
Gotowe papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem (np. olejem) i piec ok. 50 min w 180 C. Można podawać z sosem pomidorowym lub po prostu z keczupem.
Komentarze
Prześlij komentarz