Do popołudniowej kawki polecam ciasto z sezonowych owoców. Ja użyłam dzisiaj czerwonych porzeczek świeżo zerwanych z krzaczka, które spowodowały że ciasto jest słodkie- od bezy i kwaśne- od owoców. Świetnie pasują także maliny, truskawki czy agrest.


Składniki:
- 250g margaryny lub masła
- 5 jajek
- 1 szkl cukru
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g owoców
- szczypta soli
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Jajka należy odseparować- białka do oddzielnego naczynia, które będą nam potrzebne później do ubicia bezy.
Żółtka ucieramy z tłuszczem (za pomocą miksera) i połową cukru. Następnie dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko zagniatamy na jednolitą masę. Na wysmarowaną tłuszczem i pokrytą bułką tartą blachę wykładamy gotowe ciasto, następnie dodajemy owoce, które wcześniej były wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Na górę ciasta dajemy bezę ubitą z białek ze szczyptą soli i resztą cukru. Na końcu do bezy należy dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
Wszystko pieczemy ok. 60 min w 170°C. Gotowe ciasto musi odpocząć przed pokrojeniem go i podaniem.
Korzystajcie z darów, które daje nam natura! Polecam!

Komentarze

Popularne posty