Kolejne ciasteczka, które przygotowuję na święta to piwoszki. Są banalnie proste w wykonaniu. Sami spróbujcie!
Składniki:
Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, puder i zalać piwem. Wszystko szybko zagnieść. Wyłożyć na stolicę, podsypywać intensywnie mąka. Rozwałkowane ciasto kroić na kwadraty, na środek dodać marmoladę, złożyć dwa przeciwległe boczki. Piec w 170 stopniach ok. 15-20 min. Wystudzone posypać pudrem.
Ja w tym roku zrobiłam ciastka w kształcie miśka, na jego brzuszek dałam marmoladę i złożyłam mu łapki. Są tak samo pyszne i urocze dodatkowo 😉
Składniki:
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 szklanki mąki
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 szklanki piwa
Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, puder i zalać piwem. Wszystko szybko zagnieść. Wyłożyć na stolicę, podsypywać intensywnie mąka. Rozwałkowane ciasto kroić na kwadraty, na środek dodać marmoladę, złożyć dwa przeciwległe boczki. Piec w 170 stopniach ok. 15-20 min. Wystudzone posypać pudrem.
Ja w tym roku zrobiłam ciastka w kształcie miśka, na jego brzuszek dałam marmoladę i złożyłam mu łapki. Są tak samo pyszne i urocze dodatkowo 😉
Aga dodaj jakiś sprawdzony przepis na pierniczki :)
OdpowiedzUsuń