Chcę się jeszcze podzielić z Wami przepisem na moje ulubione śledzie bożonarodzeniowe! Jak tylko o nich myślę, już mi ślinka cieknie!

Potrzebujemy ok. 1 kg śledzi a'la matijas (oczywiście można zmiejszych porcję). Płaty śledziowe należy dobrze wymoczyć, ja zawsze 2 razy zmieniam pod nimi wodę. Następnie należy je obtoczyć w cieście naleśnikowym (1 jajko, 3 łyżki mąki, 1 łyżka wody- ciasto jest dosyć gęste) i usmażyć na oleju.

Zalewa:
  • 2 szklanki wody
  • przecier pomidorowy
  • 3 łyżki keczupu
  • 6 łyżek octu
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżka cukru, łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe, kilka kulek ziela angielskiego
Wszystko zagotowujemy, zostawiamy do ostygnięcia. 

Dodatkowo potrzebna jest również drobno pokrojona czerwona cebula i kilka ogórków kiszonych, również pokrojonych w kosteczkę. 

Do płaskiego naczynia układamy kolejno śledzie, cebulę, ogórka. Czynność powtarzamy. Wszystko należy zalać zalewą i odstawić do "przegryzienia" (najlepiej na całą noc).
Gwarantuję Wam, że tak pysznych śledzi jeszcze nie jedliście. Polecam serdecznie! 

Komentarze

Popularne posty