Przepis na najlepsze kreple mojej Babci Ani 馃槉馃崺❤️1️⃣馃憤

- 1 kg m膮ki
- 150 g cukru
- 100 g dro偶d偶y
- 0,5 l mleka
- 7 偶贸艂tek
- 1 jajko
- p贸艂 艂y偶eczki soli
- 100 g mas艂a
- 1 kieliszek spirytusu
- sok i sk贸rka z cytryny
- cukier puder do posypania
- marmolada do nadzienia
- ok. 1 kg smalcu do sma偶enia

Na samym pocz膮tku nale偶y odla膰 1/2 szklanki mleka i lekko je podgrza膰. Doda膰 do niego dro偶d偶e, 艂y偶k臋 cukru i 3 艂y偶ki m膮ki. Przykry膰 i odstawi膰 na 10 minut.
W misce rozetrze膰 jajko i 偶贸艂tka z reszt膮 cukru, doda膰 m膮k臋, s贸l, rozczyn dro偶d偶owy, sok i sk贸rk臋 z cytryny i reszt臋 mleka. Teraz nale偶y dobrze wyrobi膰 ciasto, tak aby odchodzi艂o od miski. Nast臋pnie nale偶y rozpu艣ci膰 mas艂o i dola膰 do ciasta wraz ze spirytusem. Znowu zagniatamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem. Kiedy podwoi swoj膮 obj臋to艣膰 b臋dzie gotowe. W贸wczas odrywamy kawa艂ek ciasta, na d艂oni robimy z niego placek, nak艂adamy nadzienie i zlepiamy w kulk臋. Wrzucamy do nagrzanego t艂uszczu i sma偶ymy przez oko艂o 2-3 minuty na ma艂ym ogniu i obracamy na drug膮 stron臋. By t艂uszcz nie pryska艂 dodajemy do niego kawa艂ek obranego ziemniaka (co jaki艣 czas nale偶y go zmieni膰). Gotowe p膮czki osuszamy na r臋czniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.

Pysznego i t艂ustego czwartku 偶ycz臋!

Komentarze

  1. Kiedy jakie艣 nowe przepisy?
    Mo偶e jakie艣 posi艂ki dla dzieci ? 馃檪

    OdpowiedzUsu艅

Prze艣lij komentarz

Popularne posty