Chcę Wam dziś przedstawić przepis na puszysty sernik z dynią! Delikatność sera z dodatkiem tego warzywa świetnie łączy się z wyrazistym i dobrze doprawionym spodem. Na pewno Wam zasmakuje!
Składniki:
Spód-
Składniki:
Spód-
- 250 g herbatników
- 120 g roztopionego masła
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
Masa serowa-
- 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka, bo jest już dobrze zmielony)
- 0.5 kg dyni
- 4 jajka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 170 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Polewa-
- 250 g kwaśniej śmietany
- 2 łyżki płynnego miodu
Na początku musimy upiec dynię. Myjemy ją, dzielimy na mniejsze kawałki (wraz ze skórką),układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. Gotowa dynia musi być miękka. Zostawiamy ją do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki i blendujemy na purre. Jeśli jest mokre wykładamy je na gazę i odciskamy nadmiar wody.
Herbatniki również blendujemy lub kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i przyprawy, wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24-26 cm i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg miksujemy z purre z dyni na jednolitą masę, dodajemy jajka, cukry i budynie w proszku. Gotową serową masę wlewamy do tortownicy z gotowym spodem i pieczemy 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach.
Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i na wierzch wlewamy śmietanę wymieszaną z miodem i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz