Chcę Wam dziś przedstawić przepis na puszysty sernik z dynią! Delikatność sera z dodatkiem tego warzywa świetnie łączy się z wyrazistym i dobrze doprawionym spodem. Na pewno Wam zasmakuje!

Składniki:
Spód-
  • 250 g herbatników
  • 120 g roztopionego masła
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
Masa serowa- 
  • 1 kg twarogu (najlepiej z wiaderka, bo jest już dobrze zmielony)
  • 0.5 kg dyni
  • 4 jajka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 170 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
Polewa- 
  • 250 g kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki płynnego miodu 

Na początku musimy upiec dynię. Myjemy ją, dzielimy na mniejsze kawałki (wraz ze skórką),układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 min. Gotowa dynia musi być miękka. Zostawiamy ją do wystudzenia, a następnie obieramy ze skórki i blendujemy na purre. Jeśli jest mokre wykładamy je na gazę i odciskamy nadmiar wody.

Herbatniki również blendujemy lub kruszymy na mniejsze kawałki, dodajemy masło i przyprawy, wykładamy nimi tortownicę o średnicy 24-26 cm i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg miksujemy z purre z dyni na jednolitą masę, dodajemy jajka, cukry i budynie w proszku. Gotową serową masę wlewamy do tortownicy z gotowym spodem i pieczemy 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach. 

Po tym czasie wyjmujemy sernik z piekarnika i na wierzch wlewamy śmietanę wymieszaną z miodem i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia.

Komentarze

Popularne posty