Jak już wiecie cukinia to moje ulubione warzywo, ponieważ można z niej stworzyć dosłownie wszystko. Dziś chcę wam przedstawić przepis na cukinię a'la ananas! Tak, ananas! Wygląda i smakuje dosłownie jak ten wyjątkowy owoc. Nie wierzycie? Sami wypróbujcie!

Składniki:
  • 3kg obranej ze skórki, wydrylowanej cukinii 
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • 1 olejek ananasowy 
  • 1 lub 1.5l przegotowanej, zimnej wody
  • 1kg cukru
  • Cukinię obrać, pokroić na malutkie kawałki. Następnie zalewamy ją wodą wymieszaną z kwaskiem i zostawiamy to na noc. W zależności czy chcemy cukinię w gęstym czy lejącym syropie, tyle wody dodajemy. Rano do zlanej wody dodajemy cukier i zagotowujemy. Na końcu dodajemy olejek ananasowy.  Powstałym syropem zalewamy cukinię, którą przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i pasteryzujemy ok. 15 minut od zagotowania wody. 

Olejek jest dostępny w dużych supermarketach bądź na aukcji internetowej, cena to około 4-5zł.

Powstały ananas można dodawać do deserów, ciast, czy lodów. Jeśli macie ochotę na dżem to do wody należy dodać pektyny lub żel fix i następnie zalać tym cukinię. Wówczas nie trzeba już tego gotować.

Komentarze

Popularne posty