Jak już wiecie cukinia to moje ulubione warzywo, ponieważ można z niej stworzyć dosłownie wszystko. Dziś chcę wam przedstawić przepis na cukinię a'la ananas! Tak, ananas! Wygląda i smakuje dosłownie jak ten wyjątkowy owoc. Nie wierzycie? Sami wypróbujcie!
Składniki:
Olejek jest dostępny w dużych supermarketach bądź na aukcji internetowej, cena to około 4-5zł.
Powstały ananas można dodawać do deserów, ciast, czy lodów. Jeśli macie ochotę na dżem to do wody należy dodać pektyny lub żel fix i następnie zalać tym cukinię. Wówczas nie trzeba już tego gotować.
Składniki:
- 3kg obranej ze skórki, wydrylowanej cukinii
- 1 opakowanie kwasku cytrynowego
- 1 olejek ananasowy
- 1 lub 1.5l przegotowanej, zimnej wody
- 1kg cukru
- Cukinię obrać, pokroić na malutkie kawałki. Następnie zalewamy ją wodą wymieszaną z kwaskiem i zostawiamy to na noc. W zależności czy chcemy cukinię w gęstym czy lejącym syropie, tyle wody dodajemy. Rano do zlanej wody dodajemy cukier i zagotowujemy. Na końcu dodajemy olejek ananasowy. Powstałym syropem zalewamy cukinię, którą przekładamy do wyparzonych słoiczków. Zamykamy i pasteryzujemy ok. 15 minut od zagotowania wody.
Olejek jest dostępny w dużych supermarketach bądź na aukcji internetowej, cena to około 4-5zł.
Powstały ananas można dodawać do deserów, ciast, czy lodów. Jeśli macie ochotę na dżem to do wody należy dodać pektyny lub żel fix i następnie zalać tym cukinię. Wówczas nie trzeba już tego gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz