Drożdżowe ciasta cieszą się dużym powodzenien, ale nie zawsze się udają. Sama zaliczyłam porażkę podczas robienia tego wypieku... Dlatego mam dla Was świetny i wypróbowany przepis na ciasto, które praktycznie "robi się samo". Dodatkowo pasują do niego każde owoce, od rabarbaru, po truskawki czy wiśnie. Wypróbujcie sami!

Składniki, które dodajemy do miski wg podanej kolejności (NIE MIESZAMY!)

  • 2 paczki suchych drożdży (14g)
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3 łyżki śmietanki 18 %
  • 1 szklanka oleju
  • 4 rozbełtane jajka
  • 5 szklanek mąki pszennej
+  300g swoich ulubionych owoców 
oraz składniki na kruszonkę- 120 g masła, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru oraz pół opakowania cukru wanilinowego. 

Tak ww. ułożone warstwowo składniki zostawiamy pod przykryciem na 2,5 godziny. Po tym czasie mieszamy wszystko (najlepiej drewnianą łyżką) na jednolitą masę. Wymieszane ciasto wykładamy na suchą, niczym nie wyłożoną prostokątną blachę, dodajemy wybrane, ulubione owoce i posypujemy przygotowaną kruszonką. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok. 50-55 minut do momentu zarumienienia się posypki. Całość po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Polecam! 

Komentarze

Popularne posty