Dziś dzień czekolady, więc należy świętować! Proponuję Wam wyjątkową tartę czekoladową i czekoladę na gorąco. Sami wybierzcie jakiś przepis i celebrujcie ten słodki dzionek!
Składniki potrzebne na tartę:
  • 110g miękkiego masła
  • 30g cukru pudru
  • 210g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
Wszystkie składniki łączymy ze sobą mikserem lub ręcznie, wkładamy na 15 minut do lodówki. Następnie podsypując mąką rozwałkowujemy ciasto na wielkość blaszki do robienia tart. Ciasto wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem, by nie urosło w czasie pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 10 - 15 minut do zarumienienia brzegów. Odstawiamy do schłodzenia. 

Nadzienie czekoladowe:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki śmietanki 30%
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 małe jajka
Do garnuszka wlewamy mleko, śmietankę, cukier, sól i dodajemy połamaną czekoladę. Zagotowujemy.  Następnie chwilę studzimy, dodajemy jajka i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy, którą wylewamy na gotowym spodzie ciasta. Gotową tartę schładzamy przez kilka godzin w lodówce. Wierzch można ozdobić bitą śmietaną lub owocami.


Składniki na czekoladę na gorąco:
  • 300ml mleka
  • 150ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie można dodać łyżkę lub dwie karmelu, likieru jajecznego lub innego, ulubionej konfitury
Wszystko zagotowujemy, by uzyskać gładką pyszną konsystencję. Dodatkowo wierzch można udekorować bitą śmietaną, posypką, karmelem czy też lodami. 

Komentarze

Popularne posty