Tadycyjne faworki/chrust to tzw. must-have na tłustoczwartkowym stole. Macie jeszcze czas by z nich skorzystać i jutro rozkoszować się nimi ze swoimi najbliższymi. Wypróbujcie ten świetny przepis!
Przepis na pyszne faworki:
Przepis na pyszne faworki:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 torebka proszku do pieczenia
- olej kokosowy lub roślinny do smażenia
- cukier puder do posypania
Masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka, mleko i proszek do pieczenia ucierać w misce robotem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Dodać resztę mąki i szybko zagnieść dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. Po tym czasie kawałki ciasta wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Radełkiem lub nożem wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 4 x 10 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie o długości ok. 4 cm. Jeden z końców paska przekładamy przez owe nacięcie. Gotowe faworki smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty na złoty kolor. Najlepiej wyciągać je łyżką cedzakową i położyć na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz