Tadycyjne faworki/chrust to tzw. must-have na tłustoczwartkowym stole. Macie jeszcze czas by z nich skorzystać i jutro rozkoszować się nimi ze swoimi najbliższymi. Wypróbujcie ten świetny przepis!


Przepis na pyszne faworki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mleka 
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 torebka proszku do pieczenia 
  • olej kokosowy lub roślinny do smażenia
  • cukier puder do posypania
Masło, cukier, cukier wanilinowy, sól, jajka, mleko i proszek do pieczenia ucierać w misce robotem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Dodać resztę mąki i szybko zagnieść dłońmi. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na jakieś 30 minut. Po tym czasie kawałki ciasta wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 5 mm. Radełkiem lub nożem wycinamy prostokąty o wymiarach ok. 4 x 10 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie o długości ok. 4 cm. Jeden z końców paska przekładamy przez owe nacięcie. Gotowe faworki smażymy w gorącym tłuszczu przez 3-4 minuty na złoty kolor. Najlepiej wyciągać je łyżką cedzakową i położyć na chwilę na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. 

Komentarze

Popularne posty