Chcę Wam dziś polecić słodkie co nieco o smaku chałwy. Kostka chałwowa robi furorę ostatnimi czasy na moim stole. Biszkopt jest bardzo czekoladowy, miękki i puszysty, a krem rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam!



Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 120g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 60g kakao
  • 100g roztopionego masła 
Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodawanym w małych porcjach. Później dodajemy po 1 żółtku. Następnie mieszamy suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) i przesiewamy również stopniowo do masy. Wszystko spokojnie mieszamy za pomocą szpatułki, napowietrzając ciasto. Na końcu do masy dodajeny rozpuszczone masło. Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 30 min (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180 stopni. Kiedy biszkopt będzie wystudzony należy przekroić go na 2 części.

Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 300 g chałwy
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki adwokatu
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżeczce zimnej wody
dodatkowo:
  • powidła śliwkowe lub wiśniowe
  • poncz- 1/3 szkl adwokatu + 1/3 szkl wody
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy do niej serek mascarpone oraz chałwę w małych częściach. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Na końcu dodajemy kawę i adwokat. 

Pierwszą część biszkoptu ponczujemy połową przygotowanego ponczu. Na to wykładamy cały słoik powideł równo rozsmarowując go po całym cieście. Na to wykładamy masę chałwową i przykrywamy lekko dociskając drugim blatem biszkoptu. Wierch ciasta nasączyć resztą ponczu. Schłodzić ok.2-3 godziny w lodówce. 

Polewa:
  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej lub pół na pół
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki masła
Śmietankę i masło dobrze podgrzać, doprowadzając prawie do wrzenia, następnie wrzucić połamaną czekoladę i poczekać ok. 2 minuty. Następnie wszystko wymieszać na gładką, jednolitą masę i wylać na wierzch ciasta. Ciasto można przyozdobić pralinkami. 

Komentarze

Popularne posty