Pod bezową pierzynką... Brzmi lekko,słodko, pysznie. I takie właśnie jest to rabarbarowe ciasto. Zapraszam Was do wykonania tego ciasta, a napewno do niego jeszcze wrócicie.


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 200g masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
Masa rabarbarowa:
  • 600g rabarbaru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny lub 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
  • własnoręcznie zrobiona beza z 5 białek, 1/2 szklanki cukru i 2 łyżek mąki ziemniaczanej
Z podanych składników należy zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na ok. 40min. Obrany i pokrojony na małe kawałki rabarbar przesmażyć z cukrem, aż wyparuje sok. Następnie dodajemy żelatynę/galaretkę i mieszamy już nie gotując. Wszystko należy przestudzić. 
Zimne ciasto wałkujemy i wylepiamy nim blachę (może być na tort, tartę lub kwadratową). Nadmiar z boków usuwamy i dodatkowo wykładamy go na spód, tak aby sok z masy rabarbarowej go nie przemoczył. Same ciasto podpiekamy w 180° w termoobiegu przez ok. 15min. Na upieczony spód można posypać wiórki kokosowe. Następnie wykładamy musem i pieczemy przez kolejne 15min. Na końcu wykładamy zrobioną bezą i pieczemy przez 40min. w niskiej temperaturze (130-140°). Gotowe ciasto można posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Przed podaniem należy ciasto dobrze wystudzić. Polecam serdecznie! 

Komentarze

Popularne posty