Wielkanoc już blisko, ale jeszcze na szybko chcę się z Wami podzielić moimi przepisami. Przedstawiam Wam moje ulubione mięsko, które robię tylko i wyłącznie na święta wielkanocne, tzw. "zając". Ale nie martwcie się, nie ma ono nic wspólnego z prawdziwym zajączkiem.
Oto składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (łopatki wymieszanej z gulaszowym)
- 1 cebula
- 1 bułka
- 3-4 jajka surowe
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- przyprawy: sól, pieprz, vegeta, papryka słodka, czosnek granulowany (lub świeży jak kto woli 3-4 ząbki)
- bułka tarta i tłuszcz do nasmarowania formy keksowej
Mięso łączymy z surowymi jajkami, dodajemy namoczoną wcześniej w mleku lub wodzie świeżą bułkę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i przyprawy. Należy mocno doprawić mięso, nie bać się sypnąć trochę więcej pieprzu czy soli.
Gotową masę wykładamy do posmarowanej masłem lub margaryną formy i posypanej bułką tartą. Wyłożyć dno formy mięsem, następnie ułożyć ugotowane jajka jeden za drugim, w rzędzie i wyłożyć resztę mięsnej masy.
Wierzch posmarować łyżką zimnej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 1 godzinę i 10 min. Co jakiś czas można polewać jeszcze wodą wierzch.
Wierzch posmarować łyżką zimnej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na około 1 godzinę i 10 min. Co jakiś czas można polewać jeszcze wodą wierzch.
"Zając" świetnie smakuje jak i na ciepło tak i na zimno z własnoręcznie robionym sosem tatarskim (przepis niżej)
Sos tatarski:
- 100 g ogórka konserwowanego
- 100 g papryki konserwowej
- 100 g pieczarek konserwowych
- 1 mała cebulka
- 2 łyżeczki chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Ogórek, paprykę, pieczarki i cebulkę pokroić w drobną kostkę, dodać resztę składników i przyprawić. Sos najlepiej smakuje "dzień po", kiedy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą. Pasuje on zarówno do mięs czy wędlin jak również i do jajek.
Wydaje się , że bardzo łatwy przepis na pewno spróbuję .
OdpowiedzUsuńI taki też jest! Polecam 😊
Usuń