Hit przełomu lata i jesieni- pyszna tarta z jabłkami. Prosta w wykonaniu, pyszna i efektowna.

Do jej wykonania potrzebujemy:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki smietany
Wypełnienie:
  • mus jabłkowy (gotowy lub można go zrobić samemu)
  • garść rodzynek namoczonych w gorącej wodzie (opcjonalnie- kto lubi)
  • 1 galaretka cytrynowa 
Mąkę przesiewamy i łączymy z zimnym tłuszczem. Dodajemy puder, żółtka i śmietanę. Wszystko łączymy na jednolitą masę i wkładamy do lodówki (20-30 min w zupełności wystarczy). 
2/3 ciasta wykładamy na spód tarty, resztę ciasta zostawiamy do ozdoby wierzchu. Wyłożone ciasto należy przekuć po całej powierzchni (również boki) widelcem, tak by w czasie pieczenia nam nie urosło. Pieczemy w 180 stopniach maksymalnie 10 min, to tzw. pieczenie wstępne. 

Farsz tarty to jabłka, mogą być one w postaci gotowego musu lub zrobionego samemu. Wówczas jabłka kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy odrobiną wody, dodajemy cukier (kryształ lub trzcinowy), rodzynki i cynamon do smaku. Całość smażymy do miękkości. Na końcu dodajemy galaretkę, by wszystko związała w trakcie pieczenia. 
Na wstępnie gotowy spód wykładamy masę jabłkową (mi zostało jeszcze jabłko, pokroiłam je w plasterki i rozłożyłam po zewnętrznej stronie tatrownicy). Na samą górę układami w szachownicę kawałki ciasta, które nam zostało. Można je posmarować białkiem jajka. Nadal w tej samej temperaturze pieczemy ok. 30-35 minut, do zrumienienia ciasta. 
Gotowe można posypać cukrem pudrem i podawać z gałką lodów waniliowych. 
Po prostu niebo w gębie!
Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty